Budai Várbarlang

barlang, tervezéstámogatás, térinformatika

A Budavári Várhegy polgárvárosi terület alatt húzódó ismert természetes és épített üregrendszer teljes felmérése és dokumentálása témakörben kiírt pályázathoz készítettünk egy 3D lézerszkenneléses felmérést és műszaki dokumentálást geofizikai mérésekkel kiegészítve, valamint egy térinformatikai adatbázist.

barlangrendszer

Feladatunk fő célja egy egységes pontosságú dokumentáció készítése a földalatti üreg- illetve barlangrendszerekről. Az elkészített dokumentáció alapján készültek a statikai megerősítés, illetve elektromos infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztések tervei.
 

Az általunk telepített alapponthálózat időtálló rozsdamentes ún. falicsapok felhasználásával készült, ami hosszú fennmaradási élettartamot biztosít. A 380 pontból álló alapponti hálózat meghatározásának relatív pontossága ±5mm. A hálózat biztosította a több mint 1500 mérési pozícióból mért 7 milliárd pontot tartalmazó pontfelhő állomány kiváló pontosságát.

 

 

barlangok

Dokumentálás során alkalmazva a barlangi ábrázolásmódot alaprajzokat, 780 szelvényt, és 3D modelleket készítettünk. A kivitelezési munkákat követően elkészítettük a megvalósulási dokumentációkat.

Létrehoztuk a barlangok térinformatikai rendszerét, amely kezeli a terület ingatlanyilvántartási térképét, közműnyilvántartás térképét, ortofotókat, régi térképeket és az általunk készített összes dokumentációt valamint kapcsolt adatbázisa révén alkalmas üzemeltetési feladatok elvégzésére.

A munkálatok során komoly értékek születtek, mivel eddig ismeretlen üregeket tártunk fel, új folyosók helyzetét határoztuk meg és a szem számára láthatatlan területeket is felmértük geofizika alkalmazásával. Mivel nemcsak a felszín alatt mértünk, hanem a felszínen is, így meghatározhatóvá vált a főte-felszín közötti rétegvastagság.